لزبوس
























علاقه ی امروز زنان هم‌جنس‌گرا به اشعار سافو، در آميختگی با اين فضای زنانه ،به طور واضح این بيان برهنه و احساس شگفت انگيز شان را تما ما از سافو به ارث برده اند.

سر دمداران و مدعیان جنبش فمنیست فعلی، موجودیت خود را مدویون سافو ی سده هفتم پیش از میلاد هستند. خواه یا نا خواه سافو موجی تاثیر گذار را تا به امروز هدایت کرده است.

سافو -از شاعران یونانی سده هفتم پیش از میلاد بود.

سافو از زمان باستان به عنوان بزرگ‌ترین شاعر ِ غنایی شناخته شده‌است. او نخستین زنی بود که کنار احساسات فردی، حتی خصوصی‌ترین احساسات را در شعر بیان کرد.

افلاطون او را ایزدبانوی دهم هنر نامیده‌است

بیش‌ترین جنجال پیرامون او نیز به دلیل ِ گرایش ِ هم‌جنس‌گرایانه‌ش بوده‌است. و موجب شده که سافو را به همجنس گرايی نسبت دهند و از اين رو شعرهای او در معرض اتهام و نابودی قرار گرفت و توده ای از آثار وی قربانی سليقه ی معلمان و ناسخان بعد از او شد و به عمد نابود گرديد

سافو در سروده‌هایش عشق بین زنان را ستایش کرده است او از جزیرهٔ لزبوس است و برای همین، لغب ل - ز - ب -ی - ن از این جزیره گرفته شده.

کمدی نویسان سده‌چهارم پیش از میلاد سافو و شعرش را به سخره گرفتند،این که زنی بتواند احساست فردی‌ش را عیان بیان کند، برای آتنی‌ها مایهٔ خنده بود،

این نکته ما را به شکل جامعهٔ مردانهٔ آتن و مسخره‌کنندگان سافو آشنا می‌کند. نظر اینان دربارهٔ سافو به تمامی از این انگاره می‌آمد که زن را باید از زندگی اجتماعی دور نگه داشت. شهرت و احترام سافو تهدیدی برای شخصیت قدرت‌مند ِ مرد بود. نتیجه‌گیری و پند کمدی‌ها این بود که از جامعه‌ای که به زن اجازهٔ بیان ِ احساسات می‌دهد، انتظار زیادی نمی‌توان داشت.

محکومیت صریح و مستقیم ِ سافو در جهان مسیحیت پیش آمد. با این همه سده‌های میانی و دوران ویکتوریا را از سرگذراند و اکنون پاره‌ای از کارهاش در اختیارمان است. مسیحیت نخستین از همان آغاز کارهای سافو را رد کرد. در سال ۳۸ پس از میلاد، اسقف ِِ کنستانتینوپلقسطنطنیه)- دستور داد تا همهٔ نسخه‌ شعرهای سافو را بسوزانند که این کار انجام شد.

به سال ۳۹۱میلادی، مسیحیان همهٔ کتاب‌خانهٔ آثار کلاسیک پتوله‌مائوس در اسکندریه را سوزاندند و این که در سال۷۳۰۱ بار دیگر بازماندهٔ نسخه‌های سافو به دستور پاپ گره‌گوریوس هفتم در رم و قسطنطنیه به آتش کشیده شد،

سافو و نوشته‌هاش جز قربانی سقوط ِ دانش در سده‌های میانی و گذشت زمان نیز شده‌اند. تا آن‌جا که می‌دانیم هیچ نسخهٔ کاملی از نوشته‌ها سالم نمانده‌است هیچ نسخهٔ کاملی از نوشته‌ها سالم نمانده‌است

به هر حال نمی‌توان سده‌ای را با سدهٔ دیگر مقایسه کرد. سافو متعلق به همهٔ زمان هاست. او در زمان زندگی‌ش مورد احترام بسیاری بوده‌است و چنان که خود در شعرش گفته‌است پس از مرگ نیز فراموش نخواهد شد. نویسندگان و شاعران بسیاری این ادعا را کرده‌اند، اما سافو این را اثبات کرده‌است. او امروز نیز به اندازهٔ دوهزار و پانصد سال پیش مدرن است. هم‌جنس‌گرا یا نه، کار اوست که اهمیت دارد.

0 نظرات:

 

Simpodia Design by: H.Ghorbani